søndag den 14. oktober 2012

De egyptiske karikaturtegnere


“Jeg åbnede karikaturmuseet, for at dokumentere at Egypten har en stærk historie indenfor karikaturtegning – men vi bruger dem ikke nødvendigvis til at skabe rav i den og provokere, ligesom visse andre…” siger museets grundlægger Mohamed Abla med et grin, mens han viser mig rundt i sit museum i Fayoum.

Museet åbnede i 2009 og var på det tidspunkt det eneste karikaturmuseum i Mellemøsten.

 Museet rummer omkring 500 værker, og fortæller historien om Egyptisk karikatur-tegning, fra 1920´erne frem til idag. Abla mener ikke, man kan finde nogen mere ærlig og virkeligsnær fremstilling af de politiske og sociale forandringer Egypten har gennnemgået, siden begyndelsen af det tyvende århundrede, end den hos kariakturtegnerne. De har bare ikke fået den opmærksomhed de fortjener. Det har ikke været nemt at kritisere magthaverne og deres politik offentligt, og derfor har det selvfølgelig været svært at få nogen til at trykke tegningerne.
Hafez Assad og Golda Meir spiller om Golan højderne

Det er et fint lille museum, med mange forskellige typer af karikaturer. Nogle er meget politiske, andre er bare sjove.

Fayoum Kunst Center
Museet er en del af Fayoum kunstcenter, som ligger en times kørsel fra Kairo. Maler Mohamed Abla åbnede centeret i 2006 og udover museet er der værksteder og værelser, hvor kunstnere kan komme og bo og arbejde en stund. Som jeg kort har beskrevet tidligere, afholder han også her sit vinter-akademi hvor 20 kunstnere fra Egypten og resten af verden, mødes og arbejder sammen i seks uger. 
Derudover, er der flere forskellige keramikværksteder i den lille by. Her produceres, udstilles og sælges der keramik. 

Kunstcenteret ligger ved søen Karun i Fayoum, omgivet af bjerge og vandfald. Det er et smukt og inspirerende sted. Luften er ren og klar og ved solnedgang er der et helt specielt lys. Fayoum-lys kalder Abla det...

Fayoum-lyset























Her er lidt flere billeder af karikaturer og omgivelser:


" Its getting hot, find me a lighter one to wear"
Egypternes lange liste af ønsker til forandring



Karun-søen




Ingen kommentarer:

Send en kommentar