søndag den 20. november 2011

Det egyptiske militær - hvad skyldes folkets vrede?


Først en opdatering på mit sidste indlæg igår søndag d. 20 november.

Mandag d. 21 november kl. 9.30

Der meldes ligenu om forholdvis ro på pladsen i Kairo. Der er ikke blevet affyret skud de sidste timer, og omkring kl. 3 i nat forlod mange demonstranter pladsen. 

Men flere tusinder er stadig tilstede og ifølge interviews i den statsejede avis Ahram Online, tror mange af demonstranterne ikke på at dette er slutningen på kampen. De forventer at politiet bryder roen ved morgentid. (Skrevet kl. 6 am).

Det har været voldsomt på Tahrirpladsen i nat, de sidste tal jeg har set melder om 11 døde og omkring 1500 sårede.

Her i Alexandria var der igår aftes store demonstrationer omkring politiets hovedkvarter, hvor politiet anvendte tåregas og gummikugler.
Omkring midnat blev antallet af demonstrerende vurderet til omkring 20.000, der blev affyret skud, og opstillet felt-hospitaler.

Jeg bor et kvarters kørsel fra det sted hvor demonstrationerne fandt sted, og i mit kvarter var der intet at mærke. Der blev købt og solgt, og råbt og dyttet som normalt.

Det er en lidt underlig følelse, at være så tæt på disse voldsomme begivenheder, ligesom jeg var forleden i Kairo, men uden egentlig at mærke noget til det.

De næste timer vil vise om “våbenhvilen” holder, og om SCAF og Tantawi kommer ud og siger noget til folket. De egyptiske medier jeg læser, kombineret med et væld af Twitter-opdateringer, udtrykker ikke meget håb i den retning.

Militærets langsommelige transitions-plan

Jeg synes det er værd at knytte et par ord til, hvorfor militæret er så voldsomt upopulært ligenu.

Under revolutionen i januar, beskyttede militæret de demonstrerende imod politiets hårdhændede behandling. Militæret havde støtte i befolkningen og der blev råbt slogans som “Folket og militæret er ét”. Slogans som i den grad er blevet fjernet fra repertoiret efter Mubarak blev tvunget af præsidentposten d. 11 februar.

Siden har militæret været den øverste magt i Egypten. (Det skal lige med, at alle præsidenter i Egypten siden revolutionen i 1952 har haft militær baggrund, så en tæt forbindelse mellem politik og militær er ikke fremmed).

Få dage efter Mubarak var væk, annoncerede militæret at de ville overføre magten til en folkevalgt regering indenfor 6 måneder, og at et præsidentvalg ville blive afholdt inden udgangen af år 2011.

Dette løfte har de senere fraveget, uden at give nogen forklaring, og planen er ligenu at afholde valg til parliamentet d. 28. November, som vil være afsluttet omkring januar 2012.

I marts skal der afholdes valg til det højere Shura-råd, og når disse to instanser er på plads, skal der vælges en kommitee til at forfatte landets nye konstitution. Det har de et år til at gøre, og herefter skal konstitutionen til folkeafstemning. Og først herefter kan der så afholdes præsidentvalg.

Ifølge denne plan vil militæret altså blive ved magten frem til 2013 – to år efter at det lykkedes at vælte Mubarak.

Det er der en udbredt utilfredshed med i befolkningen!

Vold mod demonstranter

Derudover har har der været flere episoder, hvor militæret har slået meget hårdt ned på protestanter. Værst var det i begyndelsen af oktober, da 27 blev slået ihjel i Kairo.

Det var under en demonstration ført an af de koptisk kristne, foran Radio/TV bygningen i DownTown Kairo. Der er ikke kommet nogen officiel forklaring på hvad der skete, men film optaget med telefoner og kameraer og uploaded på blogs og Facebook, viser hvordan store militærkøretøjer stormede ind i grupper af mennesker.

Også ved demonstrationerne i disse dage, går militær og politi meget hårdt til demonstranterne.

Demonstranterne: Vi går ikke før han går!

Situationen tilspidser nu fordi den første valgrunde er lige om hjørnet, og fordi militæret i sidste uge offentliggjorde en række krav til processen, herunder at 80 ud af de 100 repræsentanter af det råd som skal skrive den ny konstitution skal udpeges af militæret, og at militærbudgetterne ikke skal offentliggøres.

En række politiske aktører krævede at militæret trak disse tilføjelser til processen tilbage, men militæret annoncerede at hele diskussionen herom, vil blive udskudt til efter valget.

At militæret giver sig selv ubegrænset indflydelse på politik, giver løfter og bryder dem som de lyster, og åbenlyst fastholder magten - det er blevet for meget nu. På Twitter lød det søndag aften: Revolutionen må fortsætte indtil der er nedsat et civilt råd som kan erstatte militæret, Tantawi skal gå af!

Demonstranterne melder at de bliver ude i Kairo og i de andre byer, og demonstrerer indtil det sker.









Ingen kommentarer:

Send en kommentar