søndag den 20. november 2011

Demonstrationer på Tahrir

Jeg har holdt min weekend i Kairo – og det er ikke gået stille for sig i den store by.

Der har været store demonstrationer både fredag og lørdag, og der er fortsat demonstranter på Tahrirpladsen som råber på militærets afgang.

Fredag d. 18 november havde de religiøse kræfter i Egypten kaldt til stor demonstration. Titusindvis af demonstranter mødte op, og det gik fredeligt for sig. Men ikke alle gik hjem da det tyndede ud på pladsen. En gruppe på omkring 100 demonstranter slog telte op og proklamerede en sit-in demonstration. Lørdag eftermiddag udviklede situationen sig til en voldsom kamp mellem demonstranter og sikkerhedspoliti.

Der meldes lige nu om over 1000 sårede og 2 dræbte. Kampene har været igang hele natten, og der er stadig flere demonstranter på vej mod Tahrir-pladsen, hvor situationen synes at blive mere og mere voldelig.  

Hvem er det der demonstrerer og hvorfor?

Fredag var Tahrirpladsen domineret af Det Muslimske Broderskab og Salafisterne. De havde udråbt demonstrationen, til at være imod militæret (SCAF,) og imod en civil stat og en bindende konstitution.

Anti-SCAF grupper og aktivister fra højrefløjen, var tilstede men langt fra ligeså talstærkt. De er enige i modstanden mod militæret, men ikke imod en civil stat - og mange holdt sig derfor væk. Der var en fredelig stemning på pladsen, mange kvinder og børn, og picnic på tæpper rundt omkring. Der var ikke noget der indikerede at det skulle udvikle sig i en voldelig retning.

Men da demonstrationen tyndede ud ved aftentide, var er en gruppe på ca. 100 demonstranter, som nægtede at gå hjem. Og lørdag lavede de en teltlejr på pladsen. Sikkerhedsstyrkerne kom i stort tal til pladsen lørdag middag, og der var uro i luften.

Ved eftermiddagstid begyndte de på brutal vis at fjerne demonstranterne. Det varede ikke længe før store grupper af demonstranter strømmede til. Blandt andet blev der på Twitter meldt om at 20.000 fodboldfans (kaldet Ultras) var på på vej mod pladsen. De er en kæmpe organiseret gruppe, som også spillede en stor rolle i revolutionen i januar.

Der blev brugt store mængder tåregas og skudt med gummikugler, hagl og kastet med sten.
Situationen igår lørdag og idag, bliver sammenlignet med demonstrationerne i dagene omkring revolutionen d. 25 januar.

Politiske udmeldinger

Der kommer forskellige meldinger fra de politiske partier og kandidater. Regeringsleder Essam Sharaf anmoder demonstranterne om at forlade pladsen og har også annonceret at parliamentsvalget ikke vil blive udskudt.

18 anti-militære politiske grupper er gået sammen og opfordrer til sit-ins over hele landet, da nattens uroligheder understreger at ingenting har forandret sig efter Mubarak. De voldsomme angreb på demonstranterne, og arrestationer minder unægteligt om politiets behandling af de demonstrerende under revolutionen.
 
Der twittes og blogges i højt tempo, og situationen i Kairo dokumenteres minut for minut. Også i Egyptens andre store byer er der kampe. Tusindvis var på gaden igår her i Alexandria, og ligenu er omkring 5000 samlet til modstand mod politiet som igår aftes dræbte en aktivist.
Ligeledes i Aswan, Mansoura og Suez er demonstrationerne igang.

Hvordan situationen kommer til at påvirke den første valg-runde d. 28, vil afhænge af de næste dages begivenheder.

Det er voldsomt hvad der sker, men også meget centraliseret. Det er ikke farligt at være i Egypten nu, men det er vigtigt at være opmærksom på hvor demonstrationerne foregår.

Al Jazeera English dækker begivenhederne på deres live-blog - http://blogs.aljazeera.net/liveblog/Egyptlive-blog

Og på bloggen: http://egyptianchronicles.blogspot.com/ kan man også følge begivenhederne i Kairo og resten af Egypten.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar