onsdag den 30. november 2011

"48 timers demokrati"

 
– det var overskriften på en af onsdagens aviser.

Første runde af valget er gennemført, og uden større uroligheder rundt omkring i de 9 byer.

Stemmeprocenten er 70%, og dermed højere end ved noget tidligere valg i Egypten, tilmed højere end forventet ved dette valg. 

I Alexandria afgav 55% af befolkningen deres stemme. Til sammenligning var tallet 17 % ved præsidentvalget i 2005. 

Bøde til sofavælgerne

Der er en bøde på 500 egyptiske pund, til dem som ikke mødte op ved deres valgsted. Det gennemsnitlige lønniveau på det det egyptiske arbejdsmarked er ca. 800 pund om måneden.

Alligevel har 45 % i Alexandria ikke stemt…

Min vicevært, en ældre herre, er én af dem, han var overhovedet ikke tilfreds med processen, og hans valgmuligheder “Hvad skal det gøre godt for at stemme? De er jo alligevel korrupte allesammen”.

Jeg spurgte om han så ikke skulle betale bøden? Det smilede han af, og sagde at de bare kan komme an og afkræve. Han har ikke tænkt sig at betale noget som helst.

Resultaterne

Resultaterne af afstemningen bliver offentliggjort torsdag. Det skulle egentlig være dagen derpå, onsdag, men processen er blevet forsinket. Militærrådet har bedt alle de involverede dommere om ikke at lække nogen tal før alt er talt op.

Men der spekuleres og konkluderes naturligvis alligevel i stor stil, og ikke overraskende siges Det Muslimske Broderskabs parti FJP at ligge i spidsen, med det andet islamiske parti, salafiernes Hizb el Nour på andenpladsen.

Især her i Alexandria, spås FJP at vinde stort.

Omend dette resultat var forventet, ventes der alligevel med spænding på offentliggørelsen af stemmefordelingen. Det er en nervøs spænding, og afstanden mellem roen i øjeblikket, og tumulten i sidste uge er ikke lang.

Som jeg beskrev i mit sidste indlæg, er FJP (Det Muslimske Broderskab) blevet kritiseret, både i løbet af deres valgkampagne, og især i de to sidste dage. De serverede morgenmad for de ventende vælgere, sad klar til at overbevise sidste-øjebliks-vælgere og endnu mere alvorligt, er der fundet beviser på bestikkelse, før-udfyldte stemmesedler og manipulation, det skriver dagens aviser.

Derfor har partiet skabt en del mistillid omkring sig, og det kan påvirke hvordan resultatet modtages.

Vi venter spændt...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar