mandag den 7. november 2011

Eid El-Adha

Mængden af køer, og får især, har været voksende de sidste par måneder i Alexandria, og i den sidste uge er det gået rigtig stærkt! Det har været et skørt syn – får i klynger på alle gadehjørner, biler læsset med får - og så lugten…en blanding mellem garnbutik og zoologisk have over det hele.

Grunden til denne tilstrømning, er at det i disse dage er tid for Islams anden og største Eid-fejring. Den første faldt i år i slutningen af august, og markerede afslutningen på muslimernes faste-måned Ramadanen.

Denne hedder Eid Al-Adhar, og er en ofrings-ceremoni. Den falder efter den årlige pilgrimsfærd til Mekka er afsluttet.

Den markerer historien om Abraham som i en drøm fik en melding fra gud, om at han skulle ofre sin søn Ismail til gud for at vise sin ærbødighed. Historien lyder i store træk, at Ibrahim var villig til at gøre dette, og da gud så det, lod han det være et eksempel på den rette tro og religiøsitet, og gav Ibrahim et får i stedet, og lod ham skåne sin søn.

For at mindes denne historie slagter de familier som har ressourcer til det, på den første dag i Eid, et får eller en ko. Alle giver så 1/3 af kødet til den tætte familie, 1/3 til den store familie og 1/3 til de fattige som ikke kan slagte deres eget dyr. Der er ferie hele ugen, og denne går med familiebesøg og særlige Eid Al-Adha bønner og ikke mindst en masse kød-spisning!






Slagterne har pyntet op!

Det startede søndag morgen med fællesbønner overalt i byen. Jeg bor ved siden af en stor plads, som var helt pakket med bedende mænd og kvinder fra det første “Allahu Akbar”- kald til bøn, klokken lidt over seks om morgenen.



Folk på vej fra bøn

Herefter var der slagtning af får og køer. Det hele foregik, og er foregået frem til solnedgang idag mandag d. 7 november, på fortovet foran slagterne. Det var et ret voldsomt syn synes jeg, og en pudsig blanding af blod, døde dyr og store knive - og familier i deres nyindkøbte Eid-tøj som så til, og hver fik sit får pakket i en plasticpose og så med hjem til fordeling.





Så bliver der slagtet...

Der er også mange som selv står for slagtningerne, og som foretrækker dette, fordi de så kan leve op til koranens foreskrivelser om renlighed i forbindelse med slagtning, og om at de dyr som venter på at blive slagtet, ikke må være vidne til slagtning af de andre…

Der var der en dejlig stemning i byen på denne tidlige søndag morgen. Tanken om Eid-traditioner og fordelingen af kødet, gjorde nærmest slagtningerne ceremonielle synes jeg. Der var gjort klar til fest overalt, med karuseller og balloner og der var fælles banko efter bønnen, hvor alle med lodder kunne vinde store præmier!



Nu er gaderne fulde af fest-stemte egyptere, og jeg har fået lammekød til aftensmad igår og morgenmad idag. Omend jeg synes godt om lam, så passer det mig fint at jeg ikke har en kæmpefamilie jeg skal ud og besøge og fodres af den næste uge…

Ingen kommentarer:

Send en kommentar